Aktualitete

U HAP EKSPOZITA “DËBIMI I SHQIPTARËVE NGA SANXHAKU I NISHIT 1877/1878”

Me rastin e 140 VJETORIT TË DËBIMIT TË SHQIPTARËVE NGA SANXHAKU I NISHIT 1877/1878, më 22 shkurt 2018...
PJESËMARRJE NË PROMOVIMIN E LIBRIT “ARKIVAT SHQIPTARE” TË AUTORIT GJET NDOJI, TIRANË 2018

Delegacion i Agjencisë Shtetërore të Arkivave të Kosovës i kryesuar nga Kryeshefi Ekzekutiv i...
PJESËMARRJE NË KONGRESIN E 2TË ARKIVOR NDËRKOMBËTAR PËR GJEOGRAFINË OSMANE NË STAMBOLL TË TURQISË

Delegacion i Agjencisë Shtetërore të Arkivave të Kosovës i kryesuar nga Kryeshefi Ekzekutiv i...
HULUMTIME NË ARKIVIN SHTETËRORE TË AUSTRISË

Nga data 05 deri 10 nëntor 2017, në kuadër të Marrëveshjes së Bashkëpunimit në mes të...
VIZITË ZYRTARE NË ARKIVIN SHTETËROR TË REPUBLIKËS SË KROACISË

Më datën 6-8 nëntor 2017, Kryeshefi Ekzekutiv i ASHAK-së z. Ramë Manaj dhe Drejtori e DAF-it z. Hamit...
HULUMTIME NË ARKIVIN SHTETËROR TE DUBROVNIKUT

Më 16- 21 tetor 2017, u realizua hulumtimi i lëndës arkivore në Arkivin Shtetëror të Dubrovnikut....
Më 05.10. 2017, Agjencinë Shtetërore të Arkivave të Kosovës e vizitoi Sekretari i përgjithshëm i Ministrisë së kulturës, rinisë dhe sportit z. Veton Firzi dhe drejtori i Departamentit të administratës z. Feim Maliqaj.

Më 05.10. 2017, Agjencinë Shtetërore të Arkivave të Kosovës e vizitoi Sekretari i...
PJESËMARRJE NË KONFERENCËN E 30 –TË NDËRKOMBËTARE “ARHIVSKA PRAKSA 2017” NË TUZËLL –BOSNJE DHE HERCEGOVINË

Kryeshefi Ekzekutiv i ASHAK-së z. Ramë Manaj, prej datës 27-29 shtator 2017 mori pjesë në...
HULUMTIME NË ARKIVIN SHTETËRORE OSMAN TË REPUBLIKËS SË TURQISË

Në kuadër të Marrëveshjes së Bashkëpunimit me Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave...
NËNSHKRIMI I MARRËVESHJES PËR BASHKËPUNIM NË MES TË AGJENCISË SHTETËRORE TË ARKIVAVE TË KOSOVËS DHE SHOQATËS SË SHKRIMTARËVE DHE ARTISTËVE SHQIPTARË “PAPA KLEMENTI XI ALBANI”, SUEDI.

Më 18.07.2017, në ambientet e Bibliotekës Kombëtare Agjencia Shtetërore e Arkivave të Kosovës...

U HAP EKSPOZITA “DËBIMI I SHQIPTARËVE NGA SANXHAKU I NISHIT 1877/1878”

Merastin e  140 VJETORIT TË DËBIMIT TË SHQIPTARËVE NGA  SANXHAKU I NISHIT 1877/1878, më 22 shkurt2018 (e enjte)  në ora 12.00, AgjenciaShtetërore e Arkivave të Kosovës hapi Ekspozitën “Dëbimi i Shqiptarëve ngaSanxhaku i Nishit 1877/1878”. në Hollin e Bibliotekës Kombëtare “PjetërBogdani” në Prishtinë.

Menjë Fjalim përshëndetës dhe gjithëpërfshirës Ekspozitën e hapi KryeshefiEkzekutiv i ASHAK-së z. Ramë Manaj, i cili Ekspozitën në fjalë  e paraqet si një  thesar shumë të çmuar - dokumente që flasin errëfejnë shumë. Megjithatë, potencoi se vlerësimin më adekuat gjithmonë do tajapin vizitorët e Ekspozitës.

Gjithashtu,fjalim përshëndetës për organizimin dhe hapjen e Ekspozitës mbajti Zëvendësministrja e MKRS-së Burbuqe Bakija-Deva, ecila e vlerësoi këtë organizim sepse sjell në kujtesëdëshmi të cilat shqiptarët i kanë përjetuar sikurse është dëbimi masiv dhengjarje si kjo e sotmja duhet shërbyer si thirrje për vetëdijesim. Ndërtë tjera,  zëvendësministrja tha “Sot po përkujtojmëhistorinë e dhimbshme të 140-vjetorit të dëbimit masiv të shqiptarëve ngaSanxhaku i Nishit, me ç ‘rast Serbia përmes dhunës dhe terrorit të organizuarnga aparati shtetëror, ushtroi gjenocid, spastrim etnik të qindra vendbanimeveshqiptare dhe dëbimin e qindra mijëra shqiptarëve nga tokat e veta.
Shqiptarët eSanxhakut, përveç terrorit që përjetuan me vrasje e therje, vdekje të grave,pleqve dhe fëmijëve nga acari e uria, djegie të shtëpive, ata përjetuan edhenjë humbje të madhe, humbjen e një të drejte të shenjtë, të drejtën e pronës”,.
Zëvendësministrja vuri në vëmendje edhe përpjekjet e Serbisë edhe në luftën e fundittë Kosovë dhe tendencat e saj për dëbimin e shqiptarëve nga vendi ynë, por përfatin tonë të mirë aleatët dhe miqtë e Kosovës nuk e lejuan që kjo gjë tëndodhë.

Mekëtë rast u shfaq intervista e Prof. Dr. Sabit Ukës lidhur me dëbimin eshqiptarëve nga Sanxhaku i Nishit, u recitua një poezi kushtuar muhaxhirëve, uekzekutuan dy pika muzikore me fyell, violonçel dhe gajde, po ashtu kushtuarmuhaxhirëve, si dhe në fund u përmbyll me shfaqjen e filmit dokumentar “Gjurmëshqiptare- nga Nishi tek Molla e Kuqe” të gazetarit  Marin Mema nga Shqipëria. 

Arkiva Elektronike

Adresa: Rr. Çlirimi, nr 25, 10000 Prishtinë Kosovë
Tel. Fix. 038/555-139, Centrix. 038/20015023
All rights reserved - © 2013 - Agjencia Shtetërore e Arkivave të Kosovës